Trädgård – Ätbara perenner

–Det finns prydnadsväxter, fula växter och riktigt fula växter som du kan odla och äta – på den här kursen koncentrerar vi oss på odlingsvärda ätbara perenner, säger trädgårdsarkitekten Nicky English.

Du får också lära dig hur det ovan och under jord hänger ihop – hur växtligheten ovan jord delar på luftrummet, hur rötter växer på olika sätt och delar på resurserna under jorden och hur växter kan stötta varandra med olika funktioner, det är sådant som underlättar ditt jobb som odlare.

Innehåll

  • Introduktion till ätbara perenner – generella tips och råd.
  • Presentation av ett antal ätbara perenner med odlingsråd och tips på användning i köket.
  • Hur man kan tänka kring att använda alla ”nischer” både ovan och under marken.
  • Andra användningsområden för växter, som kvävefixering, attraktion av nyttoinsekter och som ”dynamisk ackumulator”.
  • Några tips på växtkombinationer.
  • Var man får tag på fröer/växter.
  • Litteraturtips.

Kursledaren

Nicky English är diplomerad trädgårdsarkitekt och driver trädgårdsdesignföretaget Grubby Gardens. Hon har ett specialintresse för ätbara perenner (ordet ”grub” betyder ”mat” eller ”käk” på engelska) och med varje trädgård som hon formger strävar hon efter att även förbättra situationen för biologisk mångfald (ordet ”grub” betyder också ”insektslarv”).
“Om varje trädgårdsägare gör någonting litet eller stort för att gynna biologisk mångfald så gör vi stor skillnad tillsammans!”, säger Nicky English.
Intresset för ätbara perenner började när jag flyttade till hus ca 14 år sedan, då gick det så väldigt dåligt för mig att odla vanliga grönsaker. Perennerna från svärmor trivdes mycket bättre med betydligt mindre arbetsinsats och detta fick mig att tänka att det borde finnas fleråriga växter som går att äta. Från och med då började jag fördjupa mig i frökataloger och böcker och upptäckte att det finns ett helt odlingssystem, som utgår ifrån att odla mat från framförallt fleråriga växter. Detta odlingssystem kallas skogsträdgårdsodling. Någonstans där föddes idén att det kanske finns flera med tidsbrist och med en önskan om att skörda grönsaker!

I mina trädgårdsdesignprojekt erbjuder jag ätbara perenner på den nivå som passar trädgårdsägaren – alltifrån vanliga prydnadsväxter som också råkar vara ätliga, till mer grönsakslika perenner som ibland inte äe så snygga eller som tar för sig lite för mycket för att kunna bo i en vanlig rabatt. Det finns även en blogg (och Instagram och Facebook) där jag frossar lite mer i mina hjärtefrågor.

 

17 Oktober 2019

Vi har precis uppdaterat oss på InLites senaste belysningsnyheter och hjälper dig gärna med ljussättning av din trädgård. Hör av dig till oss för rådgivning och offert.

Mässan Trädgård och Uterum, Steninge, 3-5 maj

Kom och inspireras av oss, prata trädgårdsdesign och boka tid för hjälp med just din trädgård. På sidan “tjänster” ser du vad vi kan hjälpa dig med.

Vi lottar ut 2 Garden Express-paket under mässdagarna. Kom till oss i monter 44 för att vara med i utlottningen och få en fröbomb med dig hem.

Recept till fröbomber:

½ dl blandade fröer från vilda blommor

2 dl torkad kompost eller näringsrik jord

3 dl lera (från marken, egengjord geggamoja eller köpt lera)

Blanda allting tillsammans och häll på lite vatten medan du rör om, bara tillräckligt för att bollarna ska hålla ihop. Forma bollar och lägg ut i solen för att torka. En tom äggkartong fungerar bra för att förvara bomberna separat.

Blanda fröer från växter som finns vilt i ditt närområde och som kan etablera sig lätt utan att någon behöver sköta om dem, t ex olika ängsblommor, solrosfrön (fågelmat), ringblommor, förgätmigej, gurkört, honungsfacelia.

Placera ut bollarna där det finns jord och där du tycker att det saknas blommande växter. Låt regnet och solen göra resten.

Källor: Naturskyddsföreningen & Göteborg botaniska trädgård.

  • 3-5 maj 2019 kan du träffa oss på Trädgårdsmässan Trädgård och Uterum på Steninge slott, monter 44.

 

  • 18 april 2019 medverkar vi i Radio Sigtunas populära program “Av egen kraft”

 

  • Katarina Wahlman Hagbarth visar sitt hem och sin trädgård i ett reportage i UNTs Bostadsguide (15 mars 2019).
Close Menu